Пътувания

Пътуване до Виена (Част 2)

Дните, които бяхме планирали във Виена бяха пълни два (Знаехме че няма да ни стигнат), но пък и следобедът, в който пристигнахме и се настанихме не беше за изпускане и се възползвахме. Бяхме на 20 минути пешеходно разстояние до основният булевард, по който щяхме да се движим – Рингщрасе (Ringstraße – „Кръгла улица“, опасваща централния градски район Инерещат.)

Имайте предвид, че всичко, което бихте искали да видите е непосилно за 2-3 дена, но все пак ще споделя местата, които можете да навържете в стегната програма и да обикаляте. Споменах вече, че ви трябват удобни обувки, нали?

Рингщрасе

Следвайте този булевард и ще имате възможността да обходите същинският център на Виена. Не пропускайте да влезете навътре в него по красивите автрийски улици, където ще се насладите на атмосферата на града – площади, сгради, улична култура. Булевардът ви очертава не само центъра на Виена, но ви отвежда и до прекрасни обществени паркове, които си заслужават поне малка част от времето ви – да разгледате, да поседнете и да отдъхнете. Прекрасни, цветни и пълни с фонтани и статуи, тези паркове очароват:

 • Щадпарк
 • Фолксгартен
 • Парк „Зигмунд Фройд“
 • Парк Burggarten
 • Florianipark

Виена предлага уникална атмосфера на традиции и зашеметяваща модерна архитектура. Успяхме да се организираме и посетим доста места, съобразени с нашите представи за интересно, които бих искала да препоръчам и на вас в следващите редове.

Катедралата Св. Стефан

Готичесият символ на града. Сградата е изключително голяма и трудно би могла да бъде побрана във фотографския обектив. Но си заслужава всеки опит!

Кварталът на музеите

Императорския дворец Хофбург, музея на кралица Елизабет Австрийска („Сиси“), двойката Природоисторически музей и Музей на история на изкуствата, Музеят на модерното изкуство Мумок (Фондация „Людвиг“), Музеят „Леополд“ , както и Музеят на техниката.

Кместството (Rathaus)

Изключително впечатляваща сграда, построена в готически стил.

Националната библиотека на Австрия

Тя се помещава в двореца Хофбург. През 1722 г. Карл VI заповядал да се построи отделна сграда в двореца за императорската библиотека. Тя впечатлява с изключителната си колекция, архитектура и интериор.

Виенската опера (Wiener Staatsoper)

Като световна столица на музиката, това е и един от символите на града. За почитателите на оперното изкуство посещението й  би било уникално преживяване.

Виенската опера, фасада с фонтан

Къщата на музиката

Интерактивен звуков музей, в който ти самият се превръщаш в творец. Завладавящо изживяване, което започва със звуците от утробата, които чува бебето. Заслужава си пътешествието през всичите му зали и не пропускайте да се възползвате от всичко, което може да творите там.

Стъпала-пиано в Къща на музиката музей, Виена

*Бонус атракция: ‘Пътуване във времето’

Това е нещо, което няма да срещнете в другите пътеписи за столицата на Австрия. Забавно интерактивно преживяване, което може да ви запознае по интересен начин с историята на този уникален град, както и да ви развълнува, изненада, изплаши и натъжи. Изживейте историята на Виена по уникален начин с помощта на 5D кино, аниматронни фигури от восък, разнообразни разходки и мултимедийни предавания, както и изключителни звукови и светлинни ефекти. (Закупуването на Vienna Pass ви дава вход свободен.)
Зa повече информация посетете сайтът: https://www.timetravel-vienna.at

Туристическите атракции във Виена за щастие се намират близо една до друга, а до по-отдалечените можете да се придвижите бързо и лесно с градски транспорт или така удобните за целта Hop-On Hop-Off туристическите автобуси (те са безплатни, ако сте си закупили Vienna Pass). Както вече споменах дните за обиколки никак не бяха много, а забележителностите – ужасяващо много. За това се наложи отсяване на отдалечените атракции и обещанието, че ще се върнем да обиколим онези, които този път не сме успели да разгледаме.

Дворецът Шьонбрун (Schönbrunn Palace)

Императорско седалище на Хабсбургите. Има легенда, че е бил създаден от извор с вода, а името Шьонбрун означава ‘прекрасен кладенец’. Днес на много места из градините има изобилие на бистра вода във фонтани и езера. Същите тези огромни градини и парк, могат да бъдат обходени и с влакче, ако вече сте твърде уморени за дълги разходки.

Самият дворец и неговите стаи може да посетите като си закупите билет(безплатно е с Vienna Pass) и влезете в определен час. Тъй като туристиечският поток тук е много голям, се влиза на групи. Ние оползотворихме времето до влизането в двореца с обиколка на градините, парника и излизане от лабиринта, направен от жив плет. Красиво, поддържано и прекрасно! Не случайно дворецът и градините са защитени от ЮНЕСКО като шедьовър на бароковото изкуство.

Най-старият зоопарк в света

Отворен през цялата година с огромно разнообразие на диви животни и екзотични растения се намира точно тук. И никак не е за изпускане – панди, пингвини, жирафи, слонове, леопарди и бели мечки. Имайте предвид, че с неустоим сладолед в ръка обиколката му, може да ви отнеме и половин ден.

Дунавската кула (Donau Turm)

Ако гледките от високо ви впечатляват така, както мен, това е място, което задължително трябва да посетите. Изживяването тук ще надмине очакванията ви – панорама към Виена, Виенската гора и Дунав от 170м. Очарователен въртящ се ресторант и кафене са разположени на върха – не пропусайте да пиете виенско кафе с торта Сахер, докато погледът ви обхожда гледката на 360 градуса. Ако успеете да го направите по залез ви гарантирам незабравимо изживяване и спомен.

Пратер (Prater)

Небезизвестеният увеселителен парк събира в себе си не само 250 атракциони – шумни, страшни, забавни; но и място, където можете да отдъхнете – известно още като „Зеленият Пратер“ – просторни ливади, сенчести и тихи алеи. Легендарното Гигантско виенско колело е един от символите на австрийската столица и едно от нещата, на което задължително трябва да се качите. Хубаво е да знаете, че извън сезон (Октомври – Март) много от атракциите не работят. Добрата новина е че ако е хубаво времето високото почти 65 метра Виенско колело не спира да приема посетители.

Като цяло разходката беше интензивна и разнообразна, успяхме да видим достатъчно, за да може Виена да остави в нас едно приятно усещане, което някой ден да ни върне отново да доразгледаме останалото. Повярвайте ми има доста, което още може да се обиколи в този град и което си заслужава уморените крака.

Ако имате желание да прочетете повече за Виена или сте пропуснали първата част на пътуването, просто кликнете тук.
В случай, че сте любопитн и за други пътувания и приключения, се оправете към секция ‘Пътувания‘ 🙂

Надявам се да ви е допаднало и ви обещавам съвсем скоро още едно вълнуващо и красиво Европейско местенце, което успях да обиколя и ще споделя.

Related Posts

 • Винаги е вълнуващо, когато нещо си го искал и очаквал и ето на ... случи се, най-накрая стегнахме багажа за една толкова желана дестинация, която за първи път ме отведе извън страната. Не коя да е дестинация, а Рим и... дали всички пътища водят до Рим, честно казано се съмнявам, но със сигурност всички пътища, които са в Рим са прекрасни. Като човек, който обича да планира и предначертава, исках да предвидя всичко, което може да се случи, види, заснеме…
  Tags: и, за, на, да, се, в
 • Неделя е, ден за почивка, ден за удоволствия, сладък ден. Време е и за нещо, което ще допълни тази идилия и ще направи още по-приятен уикендът, а именно - пай. Сезонът е есен - най-сладкото време, когато плодовете изобилстват и любимите ми ябълки, круши, грозде, тиква, са в изобилие. Тъкмо тях ще използвам за рецептата на този сладкиш - добре познатите за правенето на пай ябълки и вмъкнато разнообразие с тиква. Както може да предположите, рецептата няма да е нито…
  Tags: се, и, на, за, да
 • Вкусно, вкусно, лесно... Всички, които смятат да пазят диета и се спират от това да си го направят вкъщи защото става бавно и е трудоемко, мога да ги изненадам. Ще ви разкрия изключително лесен, много вкусен и бърз сладкиш, който обичам да забърквам в дори забързан Неделен ден. Като човек, който всеки ден си хапва сладко, съм оценила вкусовите предимства на домашно приготвените сладкиши и често експериментирам. Не всеки опит е успешен, но и това не е повод за отказване.…
  Tags: и, да, на, се, за, в
 • Февруари е месецът на любовта, уви, целият свят се настройва да е така. За добро или лошо романтиката навлиза навсякъде в ежедневието ни - подаръци, шоколадови бонбони, цветя и всичко, което може да е във формата на сърце се продава и рекламира. Дали това ви харесва или не, просто е факт. Според мен очарованието на любовта далеч не се крие във всичко това, а както винаги съм смятала - в малките неща и жестове. И този път в поредицата “Сладка…
  Tags: и, да, на, в, за, се
 • Не съм сигурна, че Брайтън е желана дестинация за екскурзия, но ми се случи така да го посетя и съм щастлива, че имах тази възможност. Варна, но в Англия...или поне така бих го оприличила аз. Времето там е досущ като любимата ми Варна - влажно, ветровито и доста студено пролетта. Пътувах до там през Април и противно на очакваното, че дъждовете са във вихъра си, дъжд през няколкото дни докато се разхождах не ме валя, напротив - слънце, слънце и…
  Tags: и, на, да, за, се, в